Utile
Cum ne alegem un cățel?
Animalele de companie sunt o sursă inepuizabilă de bucurie pentru orice familie. Fie că ați decis să cumpărați sau să adoptați un câine, o pisică, un papagal, un hamster, un iepuraș, o broască țestoasă sau o altă necuvântătoare, cu siguranță vor avea o influență benefică asupra voastră. Fiindcă animalele de companie sunt mici terapeuți antistres, alungă stările depresive și îmbunătățesc starea de spirit. Iar dacă aveți copii, s-a demonstrat că un animal de companie îi ajută pe copii să se exprime mai bine și să socializeze mai mult.
Dacă vreți să vă luați un cățel, noi ne-am gândit că v-am putea oferi câteva sfaturi utile despre cum să alegi un cățel, îndeosebi, câteva recomandări din perspectiva noastră de medici veterinari. Este important să vă asigurați că alegeți câinele potrivit în funcție de stilul vostru de viață, întrucât grija pentru un animal de companie implică o responsabilitate mare.
Care este vârsta optimă de adopție?
Vârsta optimă recomandabilă pentru adopția viitorului tău animal de companie este de 8 săptămâni. În general, mulți crescători de căței îi vând la vârste mai fragede (de exemplu la 6 săptămâni), însă, din experiența noastră în servicii veterinare, TRIVET nu recomandă adopția unui câine la o vârstă atât de mică, întrucât acesta nu au o imunitate suficient dezvoltată ca să lupte împotriva principalelor boli infectocontagioase.
Când adoptați un cățel?
Bineînțeles, atunci când sunteți pregătiți și sunteți siguri că dispuneți de timpul necesar pentru a avea grijă de cățeluș. TRIVET Cluj-Napoca nu recomandă să adoptați un cățel de Crăciun. Sărbătorile nu sunt momente prielnice pentru adopție, fiindcă atunci suntem implicați în foarte multe activități și nu vom acorda atenția suficientă noului membru al familiei.
Ce rasă de câine alegi?
Alegerea rasei viitorului tău prieten de companie este esențială. TRIVET nu recomandă să alegeți un cățel doar pentru imaginea sa extraordinară așa cum este prezentată în reclame sau în filmele de la TV. Aveți grijă și informați-vă în detaliu cu privire la calitățile unei anumite rase de câini, temperamentul acestora, bolile ereditare și alte nevoi speciale. De exemplu, un câine mai calm poate fi potrivit pentru o familie numeroasă, cu copii mici, fiindcă sunt capabili să formeze legături afective puternice. Ori, dacă sunteți un stăpân cu o viață activă, vi s-ar potrivi câini cu foarte multă energie, cum ar fi câinii de vânătoare.
TRIVET Cluj-Napoca vă recomandă o listă de întrebări la care să răspundeți și care vă pot ajuta să vă dați seama ce câine s-ar potrivi pentru familia dumneavoastră:
Cât timp pot acorda zilnic câinelui meu?
Câtă mișcare zilnică are nevoie câinele meu?
Câtă experiență am în creșterea și educarea unui câine?
Ce îmi doresc, mascul sau femelă?
Vreau un câine cu păr lung sau scurt?
Vreau un câine pedigree (certificat de origine) sau un câine oarecare?
Ce fel de mâncare preferă câinele pe care vreau să-l adopt?
Ce facem când plecăm în concediu? Luăm cățelul cu noi sau îl putem duce la o pensiune canină?
Cât mă costă să am grijă de un câine (mâncare, vaccinuri, deparazitări)?
Spațiul de care dispun este potrivit pentru rasa de câine pe care o aleg?
Când aveți răspunsurile la aceste întrebări, puteți decide ce rasă de câine vă doriți. Nu uitați să apelați și la sfatul medicilor veterinari sau la asociațiile chinologice, fiindcă sunt o sursă credibilă și vă pot oferi informații utile și specifice cu privire la sănătatea și modalitățile de îngrijire ale viitorului animal de companie.
De unde cumperi/ adopți un cățel?
Acum, fiindcă știți deja cum să alegeți un cățel, TRIVET vă atenționează asupra unui alt factor extrem de important – alegerea vânzătorului. Întotdeauna vedeți câinele înainte de a-l cumpăra și asigurați-vă că îl luați de la un crescător autorizat care să vă indice clar istoricul puiului de câine. Chiar dacă cățelușul e foarte drăguț și abia așteptați să îl luați acasă, să îi dați de mâncare și să vă jucați cu el, trebuie să fiți conștienți că există crescători și „crescători” de câinișori. A doua categorie sunt, de fapt, înmulțitorii de câini sau „comercianții” de animale. Feriți-vă de aceștia, fiindcă scopul lor este de a produce cantitate în detrimentul calității. Un preț mai mic de multe ori poate fi amăgitor, fiindcă nu reprezintă o afacere mai bună, ci se poate transforma doar într-un „abonament continuu” la medicul veterinar pentru a trata afecțiuni care puteau fi evitate dacă vânzătorul ar fi fost ales corect.
Puneți sub semnul întrebării anunțurile care vă oferă mai mult de 3 rase, fiindcă sunt în general ale acestor înmulțitori. Evitați astfel de anunțuri precum: „procurăm câini din orice rasă canină și îi livrăm la domiciliul dumneavoastră”.
Cumpărarea unui câine implică, pe de o parte atașament sentimental, iar pe de altă parte, reprezintă o investiție financiară pe o perioadă lungă de timp. De aceea, faceți un mic efort și documentați-vă atent, mergeți și vedeți cățelul înainte de cumpărare, cereți să vă fie prezentați părinții cățelușului, solicitați istoricul acestuia, informați-vă cu privire la măsurile de profilaxie (vaccinări, deparazitări).
TRIVET Cluj-Napoca vă recomandă să respectați aceste etape și cu siguranță veți face alegerea corectă, fiind mulțumiți de noul prieten al casei.
Profilaxie
Ideal este ca animalul dumneavoastră de companie să nu sufere de nicio afecțiune. Însă, aceste lucruri nu pot fi evitate. De aceea, clinica veterinară TRIVET Cluj-Napoca îi atenționează de fiecare dată pe clienți în privința metodelor de profilaxie. Cel mai bine este să previi apariția și răspândirea unei boli, nu-i așa? Programul de profilaxie cuprinde măsurile de deparazitare internă și externă, și vaccinările pentru fiecare specie (animale, păsări, reptile).
La căței, deparazitările interne încep la vârsta de 3 săptămâni. Urmează o a doua deparazitare, la circa 5 săptămâni, apoi lunar până la 6 luni. După vârsta de 6 luni, TRIVET recomandă deparazitarea internă o dată la 3 luni pe tot parcursul vieții câinelui.
Antiparazitarele externe (formulele spot-on) se recomandă pentru profilaxia sau tratamentul împotriva ectoparaziților (pureci, căpușe, țânțari). Eficacitatea acestora este în medie de 4-6 săptămâni.
TRIVET Cluj-Napoca recomandă următorul program de vaccinare pentru câini:
6 săptămâni: vaccin contra parvovirozei și a bolii Carre (cunoscută și ca Jigodie)
9 săptămâni: vaccin polivalent
12 săptămâni: vaccin polivalent
3-6 luni: vaccinare antirabică (se repetă anual)
6 luni: vaccin polivalent
12 luni: vaccin polivalent (se repetă anual)
TRIVET Cluj-Napoca recomandă următorul program de vaccinare pentru pisici:
8 săptămâni: vaccin trivalent sau tetravalent
11 săptămâni: vaccin trivalent sau tetravalent (se repetă anual)
3-6 luni: vaccinare antirabică (se repetă anual)
Programul de deparazitare la pisici este similar cu cel al câinilor ca interval de aplicare.
ATENȚIE!
Clinica veterinară TRIVET vă atenționează că niciun program de vaccinare și niciun tip de vaccin nu poate garanta imunizarea 100%. Acest aspect depinde de statusul imun al fiecărui pacient individual și de o multitudine de alți factori. Cu toate acestea, prin respectarea programului de profilaxie a principalelor boli infecto-contagioase la animalele de companie, riscul apariției acestora se reduce sb 1%.
Clinica veterinară TRIVET Cluj-Napoca vă recomandă să aveți grijă de animalul dumneavoastră de companie. Luați măsurile de profilaxie la timp, veniți cu câinele sau pisica dumneavoastră la control regulat și vă stăm la dispoziție cu orice alte informații despre sănătatea prietenilor noștri necuvântătoarele.
Programează o întâlnire
Găsim o cale să sa fim liberi cand aveți disponibilitatea. Faceți o programare acum